Återigen trafik på Örnsköldsvik Airport - Air Leap vann upphandling

Efter ett kort uppehåll återupptas nu flygtrafiken mellan Örnsköldsvik och Stockholm Arlanda den 24 januari. Det för Örnsköldsvik kända bolaget Air Leap kommer att utföra den upphandlade trafiken.

  • Det känns bra att vi är i gång igen. Flygplatsen spelar en viktig roll för Örnsköldsviks utveckling, säger Robert Gyllroth, vd Örnsköldsvik Airport.

Trafikverkets upphandling är nu klar för perioden 24 januari till 31 mars 2021. Det innebär att Air Leap kommer att trafikera sträckan Örnsköldsvik via Sundsvall till Arlanda. Air Leap var det bolag som trafikerade sträckan fram till att pandemin bröt ut.

  • Det känns fantastiskt att vi nu kommer tillbaka till Örnsköldsvik och att vi får vara en del i den viktiga infrastrukturen som behövs i vårt avlånga land, säger Emelie Ahlin, marknadschef Air Leap.

Regeringen visar tydligt att Örnsköldsvik Airport fyller en viktig samhällsfunktion, därav den förlängda trafikplikten som gäller till den sista juni. Dels har Örnsköldsvik ett starkt och betydande näringsliv som står för fem procent av Sveriges nettoexport, dels pågår ett forskningsarbete på Örnsköldsviks flygplats med syftet att utveckla morgondagens hållbara flyg och flygplatser. I samband med det förlängda avtalet säkerställs även resemöjligheter som är nödvändiga för hälso- och sjukvården och andra samhällsviktiga funktioner.

  • Vi har varit med i tidigare upphandlingar men inte vunnit – förrän nu, säger Emelie Ahlin. Vi har god kännedom om Örnsköldsvik och ser vikten av att det finns en flygförbindelse, både hos företagare och privatpersoner. Nu ska vi se till att transportera de som har behov av att resa med flyg.

Linjen kommer att trafikeras med en tur och retur, måndag till fredag samt söndag. Tidig start från Örnsköldsvik och sen eftermiddag från Stockholm. Sträckan flygs med en Saab 340 med plats för 33 passagerare. Från och med fredag eftermiddag kommer biljetterna att kunna bokas.

  • Förhoppningen är att passagerarunderlaget kommer att öka under våren vilket möjliggör kommersiell trafik framöver, säger Robert Gyllroth.

En tanke som inte är främmande för Air Leap.

  • Nu tar vi en dag i taget men när vi går tillbaka till en mer normal vardag och ökad efterfrågan, då är vi öppna för vad det kan leda till, avslutar Emelie Ahlin.